31.1.12

Προτάσεις Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου


Προτάσεις Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου
 για προστασία οικοτόπων στον Δήμο Αγίου Νικολάου
Βάση του προγράμματος: «Προώθηση της βιοποικιλότητας και της προστασίας της φύσης (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του NATURA 2000)» της Περιφέρειας Κρήτης



Το περασμένο διάστημα ζητήθηκε από την πλευρά του Δήμου η συμβολή της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου στην κατάρτιση προτάσεων για την προστασία των οικοτόπων της ευρύτερης περιοχής. Στόχος είναι να αντληθεί χρηματοδότηση μέσω συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Κρήτης. Με την σειρά μας, ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του Δήμου και δηλώνουμε την διάθεση μας να συνεργαστούμε ξανά και να συμβάλλουμε από κοινού στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής μας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της Κίνησης Πολιτών Μεσαράς για τις ΑΠΕ



Η Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, με την υποστήριξη των:

Δικτύο Συλλόγων Μεσαράς
Κίνηση Πολιτών Μεσαράς-Δ.Φαιστού
Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Μεσαράς
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μοιρών
Πολιτιστικός Συλλόγος Ζαρού
Συλλόγος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Ζαρού
Παγκρήτιο Δικτύο κατά Β.Α.Π.Ε

Σας προσκαλούν σε ανοικτή εκδήλωση/συζήτηση με θέμα: “Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Το πολύμπριζο “Κρήτη” την Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2012, 18:30 στο Πολύκεντρο Μοιρών, για το κρίσιμο ζήτημα που αφορά στη σχεδιαζόμενη, μεγάλης κλίμακας, εγκατάσταση ΑΠΕ και τις συνέπειές της στο οικονομικό και φυσικό περιβάλλον του νησιού μας.

Πρόσκληση Βραχασίου

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Βραχασίου "ο Αναύλοχος"
ο Πολιτιστικός σύλλογος Μιλάτου
και ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Σισίου
σας προσκαλούν σε  ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση
 με θέμα:

"Βιομηχανικές ΑΠΕ καταλαμβάνουν τον τόπο μας!
 Θα το ανεχτούμε;"

Την Παρασκευή 3 του Φλεβάρη στις 6 μ.μ. 
στην αίθουσα τού πολιτιστικού συλλόγου στο Βραχάσι
Ομιλητές

1.-Σταύρος Ξηρουχάκης βιολόγος-ερευνητής, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του
Πανεπιστημίου Κρήτης, Ομιλία με θέμα: "Οι επιπτώσεις των βιομηχανικών ΑΠΕ στην βιοποικιλοτητα της Κρήτης και η υποβάθμιση των ορεινών περιoχών του δικτύου NATURA 2000".

2.-Βάνα Σφακιανάκη αρχιτέκτων- μηχανικός, εξειδικευμένη σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας. Ομιλία με θέμα: "Ενέργεια: Εμπόρευμα ή δημόσιο αγαθό; Η γαιοπολιτική και         χωροταξική διάσταση"
Προβολή του ντοκιμαντέρ του Κωστή Πετράκη, κοινωνιολόγου, με τίτλο "Σήμερα Εμείς, αύριο Εσείς"  και θέμα την  πορεία- εμπειρία του αγώνα στο Αποπηγάδι Χανίων
Τοποθετήσεις εκπροσώπων αυτοδιοίκησης και φορέων, πολιτών-συζήτηση

28.1.12

Συνάντηση για ΑΠΕ!


Σήμερα Σάββατο, 28/1, στις 13:00 το μεσημέρι θα γίνει συνάντηση στο Chez George, με την Βάννα Σφακιανάκη, τον Γιώργο Λαγκαδινό και τον Γιώργο Αφορδακό για το θέμα των ΑΠΕ και τις δράσεις μας!

Η ώρα είναι περίεργη για Σάββατο αλλά καλό θα ήταν να πάμε όσοι μπορούμε!

27.1.12

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΖΩΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΙΡΑΜΒΕΛΛΟΥ

      Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012, στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε το «Συνέδριο Υπεύθυνης Ιδιοκτησίας Ζώων» στο συνεδριακό χώρο Lato Boutique Hotel. Η εκδήλωση ήταν μία πρωτοβουλία της Φιλοζωικής Κρήτης εν όψει των 15 χρόνων λειτουργίας της, σε συνεργασία με τη WSPA (World Society for the Protection of Animals).

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης -ανάμεσά τους ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου και ο Δήμαρχος Χερσονήσου-, κτηνίατροι από όλη την Κρήτη και ένας εξωτερικός σύμβουλος, ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου και μέλη φιλοζωικών οργανώσεων.

ΑΠΕ* για τον Τόπο ή Τόπο για τις ΑΠΕ;


ΔΡΑΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Διοργανωτής:
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ- ΝΕΑΠΟΛΗΣ

ΘΕΜΑ:

«ΑΠΕ* για τον Τόπο ή Τόπο για τις ΑΠΕ;»
*ΑΠΕ= Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Ιεράπετρας - Νεάπολης, στα πλαίσια των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια βίου Μάθηση», που αφορά τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους, διοργανώνει δράση ευαισθητοποίησης των φορέων του Νομού Λασιθίου, στις 27 Ιανουαρίου 2012, διάρκειας 5 ωρών.

26.1.12

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΙΡΑΜΒΕΛΛΟΥ



Την Παρασκευή που μας πέρασε συναντηθήκαμε με τους εκπρόσωπους 4 φιλοζωικών οργανώσεων και τους ιδιοκτήτες δύο καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Τονίστηκε πως η έλλειψη διαχείρισης των ζώων, πέρα από το δείγμα της έλλειψης πολιτισμού, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και δημιουργεί πλήγμα στον τουρισμό καθώς υπάρχουν ήδη πολλοί άνθρωποι που αποφεύγουν διακοπές στο νησί μας, λόγω της κακής του φήμης εξαιτίας των απάνθρωπων συμπεριφορών προς τα ζώα. Τονίστηκε η ανάγκη της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου, ξεκινώντας από τα σχολεία και η ανάγκη άμεσης στείρωσης των αδέσποτων ζώων της περιοχής μας. Η συζήτηση που έγινε ήταν πολύ εποικοδομητική και αποφασίστηκε να συνταχθεί από κοινού μία πρόταση διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας, η οποία θα κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές και θα κοινοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Το ΔΣ Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου 

23.1.12

Αυστηρές ποινές για όσους κακομεταχειρίζονται τα ζώα


Για όσους δεν γνωρίζουν την καινούρια νομοθεσία...

Στη βουλή κατατέθηκε στις 20/12/2011 το νέο νομοσχέδιο νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς, αλλά και των αδέσποτων, το οποίο, μάλιστα, σημείωσε τη μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών όταν αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση, συγκεντρώνοντας 2.663 σχόλια! Οι αρμόδιοι υπουργοί, ύστερα από τις πιέσεις των φιλοζωικών σωματείων, φαίνεται να κατανοούν τη σημασία της προστασίας των ζώων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους κακομεταχειρίζονται τα ζώα (30.000 Ευρώ και φυλάκιση), ενώ καθιστά υποχρεωτικό το microchip σε σκύλους και γάτες, με καταχώριση σε ηλεκτρονική βάση καταγραφής. Σημαντικές οι προβλέψεις για την ευζωία των ζώων: απαγορεύονται δεμένα ζώα σε μεταλλικές κατασκευές (π.χ. βαρέλια). Επίσης, το νομοσχέδιο απαγορεύει αυστηρά κάθε είδους θέαμα με ζώα (π.χ. τσίρκο) και εκθέσεις με ζώα ακρωτηριασμένα (κομμένα αφτιά και ουρά). Ακόμα, απαγορεύεται η υπαίθρια πώληση ζώων, ενώ δεν θα εκδίδεται άδεια κυνηγιού αν ο κυνηγός δεν προσκομίση αριθμό microchip του σκυλιού του. Τα μικρόσωμα ζώα (έως 10 κιλά) επιτρέπονται πλέον σε όλα τα μέσα μεταφοράς, ενώ σε διαμερίσματα επιτρέπονται μόνο 2 ζώα, χωρίς όμως περιορισμό σε μονοκατοικίες.


Πηγή: adespoto.gr 


Καλοσήλθατε στην Κρήτη...

20.1.12

Πρόσκληση της ΟΚΜ για συζήτηση πάνω στο θέμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων



Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου θα ήθελε να απευθύνει πρόταση σε όλους τους υπεύθυνους τον φιλοζωικών σωματείων και καταφυγίων αδέσποτων ζώων της περιοχής, για μια συνάντηση στην οποία θα συζητηθούν τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν.
Θα γίνουν δεκτές προτάσεις, που κατόπιν μελέτης και επεξεργασίας θα κατατεθούν επίσημα στο Δήμο με σκοπό την επανένταξη και υλοποίησή τους στο σχέδιο διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα 20/1/2012 και ώρα 18:00 το απόγευμα, στην καφετέρια Chez George.
To ΔΣ

ΧΑΔΑ Ιεράπετρας: αναμένοντας την ουρανοκατέβατη “λύση”

Για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή αποποιείται πλήρως της ευθύνης για το πρόβλημα του ΧΑΔΑ Ιεράπετρας και γενικότερα της διαχείρισης των απορριμμάτων παρότι στελέχη της είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης. Παράλληλα αποφεύγει την ενημέρωση και διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα επιτρέποντας να αποφασίσουν άλλοι για μας χωρίς εμάς.
Βεβαίως και ο ΠΕΣΔΑΚ απέτυχε να δώσει λύσεις. Πριν ακόμη ολοκληρωθεί, θεωρείτο ξεπερασμένος. Ένας σχεδιασμός που έγινε με την Ιεράπετρα απούσα, χωρίς θέσεις και άποψη δεν διεκδίκησε και δεν κέρδισε τίποτα, αφήνοντας την τέταρτη πόλη της Κρήτης χωρίς ΧΥΤΑ και μία περιοχή με τον μεγαλύτερο όγκο γεωργικών αποβλήτων  δίχως μονάδα επεξεργασίας.
Τώρα που πραγματοποιείται η τροποποίηση του υπάρχοντος σχεδιασμού θα είναι παρούσα η Ιεράπετρα;

17.1.12

Μέτοχοι στην αξιοποίηση απορριμμάτων


Το ζητούμενο της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. είναι να συμμετάσχουν στη «διαχείριση» κάτοικοι και δήμοι της περιοχής

Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

«Ανοίγεις ένα πακέτο ρύζι, χρησιμοποιείς το περιεχόμενο και πετάς τη συσκευασία στα σκουπίδια. Ομως έχεις πληρώσει και για τη συσκευασία, με λίγα λόγια πετάς τα λεφτά σου». Αυτή ήταν η αρχική σκέψη η οποία γέννησε τη Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε., μια εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων στη Λακωνία, περιοχή όπου η «διαχείριση» των απορριμμάτων γίνεται με τον καλό παλιό παραδοσιακό τρόπο: Πετιούνται σε επτά ανεξέλεγκτες χωματερές και στη συνέχεια καίγονται.
«Τα σύμμεικτα απορρίμματα είναι σκουπίδια, τα διαχωρισμένα είναι προϊόντα» λέει ο επιχειρηματίας κ. Σταύρος Αργυρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. και επισημαίνει ότι η ιδέα της συγκεκριμένης εταιρείας βασίζεται σε μια απλή αλήθεια: Οτι για να πείσεις τους πολίτες να κάνουν κάτι, στην προκειμένη περίπτωση να διαχωρίσουν με μεγάλη συνέπεια τα απορρίμματά τους, πρέπει να τους κάνεις συμμέτοχους, να κερδίζουν δηλαδή από αυτό.

13.1.12

Μπάνκερ Ρόι: Μαθαίνοντας από το ξυπόλητο κίνημα


Κρήτη: Η πρίζα της Ευρώπης

Κρήτη: Η πρίζα της Ευρώπης from politestv on Vimeo.

Οι κάτοικοι της Κρήτης αντιδρούν στα σχέδια για γιγάντιες επενδύσεις Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Πάρκων. Οργανώνονται σε παγκρήτιο δίκτυο και απαιτούν τον σεβασμό του τοπίου και της αγροτικής παραγωγής. Τάσσονται υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά με σχεδιασμό προς όφελος των πολιτών και όχι για το κέρδος των εταιριών.

Πηγή: http://www.politestv.gr/index.php?id=1000&article=37

11.1.12

ΔΣ της Οικολογικής Κίνησης


Σήμερα στις 20:00 στο Chez George θα συναντηθούμε για να συζητήσουμε τα τρέχοντα θέματα, που συμπεριλαμβανουν τις προτάσεις μας για το προγραμμα επιδοτησης της Περιφέρειας για την προστασία φυσικών περιοχών και την οργάνωση του Διοικητικού Συμβουλίου. Σας περιμενουμε!

Το ΔΣ


2.1.12

Το Πρόβλημα Των Απορριμμάτων: Η ώρα της αλλαγής στρατηγικής και η Πράσινη Πρόταση



Με την αρχή της νέας χιλιετίας τα σκουπίδια και τα προβλήματα άρχισαν να συσσωρεύονται και η διαχείριση των απορριμμάτων έφθασε να αποτελεί ένα από τα πιο εκτεταμένα, σοβαρά και πολυσύνθετα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα. Οι διαστάσεις του προβλήματος, με τις πόλεις να γεμίζουν με σωρούς από σκουπίδια και τις εφιαλτικές εικόνες από τις απαράδεκτες ανεξέλεγκτες χωματερές, έχουν φθάσει σε οριακό σημείο.

Καθώς το πρόβλημα των απορριμμάτων οξύνεται διαρκώς, απειλούνται πρόστιμα από την Ε.Ε. για τους ανεξέλεγκτους χώρους απόθεσης και μαγειρεύονται πρόχειρες και πολλές φορές επικίνδυνες «λύσεις» στην πλάτη της τοπικής κοινωνίας, που έχει αρχίσει να αφυπνίζεται περιβαλλοντικά.