6.6.12

Πρόταση αξιοποίησης του Δημοτικού Χώρου ‘πλαζ Ε.Ο.Τ.’ στον Άγιο Νικόλαο



Προς: Δήμο Αγίου Νικολάου

«Προχωρώντας ακόμα νοτιότερα φτάνουμε στην Δημοτική παραλία του ΕΟΤ, όπως είναι γνωστή. Εδώ βρίσκεται το Mini Golf για όσους θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό πέρα από την ηλιοθεραπεία και το κολύμπι. Η παραλία έχει βότσαλα, αντίθετα από τις προηγούμενες παραλίες μέσα στον Άγιο Νικόλαο, αλλά ο χώρος είναι πολύ περιποιημένος με ένα παχύ χαλί από καταπράσινο γκαζόν και πολλά δέντρα που προσφέρουν δροσιά από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο της Κρήτης. Επιπλέον στο χώρο υπάρχει πισίνα για μεγάλους και παιδιά, όπως και καφέ - μπαρ αν θελήσετε να πιείτε ή να τσιμπήσετε κάτι.»
(Δημοσίευση σε δημοφιλής ιστοσελίδα τουριστικής προβολής, Απρίλιος 2012)

«ΕΟΤ Βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία
Τοποθεσία: Μέσα στη πόλη του Αγίου Νικολάου
Περιγραφή: Tο μοναδικό μίνι γκολφ της περιοχής θαλάσσια σπορ, καντίνα, μπιλιάρδο, πινκ πονκ, πλάι σε γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, στάδιο κλασσικού αθλητισμού και κολυμβητήριο αγωνιστικών προδιαγραφών είναι στη διάθεσή σας.»
(Δημοσίευση στο www.aghiosnikolaos.gr, ιστοσελίδα του Δήμου Αγίου Νικολάου, Απρίλιος 2012)

«Η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αγίου Νικολάου (ΔΑΕΑΝ) δημοσιεύει σήμερα την προκήρυξη για τη μίσθωση της Πλαζ του ΕΟΤ, η οποία έχει πλέον περιέλθει και κατά κυριότητα στο Δήμο Αγίου Νικολάου.
Πρόκειται για το ακίνητο έκτασης 9.394 τ.μ., το οποίο ύστερα από μακρόχρονη μελέτη η ΔΑΕΑΝ θα ενοικιάσει σε ιδιώτη με μίσθωση διάρκειας 12 ετών.
Η δημοπρασία, όπως αναφέρεται στην ΑΝΑΤΟΛΗ, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου2012  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο ΡΕΞ.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, θα εκμισθωθεί το οικόπεδο, μέσα στο οποίο βρίσκονται έξι κτίσματα συνολικού εμβαδού 281 τ.μ., δύο τουαλέτες, πισίνα 100 τ.μ. και ένα γήπεδο μπάσκετ.
Ως ελάχιστο όριο της πρώτης οικονομικής προσφοράς ετήσιου μισθώματος ορίστηκε το ποσό των 6.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα χρόνια και 12.000 ευρώ για κάθε ένα από τα υπόλοιπα 10 χρόνια. »
(Δημοσίευση στην εφημερίδα Ανατολή, Μάιος 2012)

Μέχρι σήμερα ο δημοτικός χώρος ‘πλαζ Ε.Ο.Τ.’ διαφημίζεται ακόμα ως προορισμός για μπάνιο, ψυχαγωγία και αθλητισμό. Όπως γνωρίζουμε όμως εμείς οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου, εδώ και αρκετό καιρό ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί και παραμένει αναξιοποίητος.
Από τότε που μεταφέρθηκε η διαχείριση από τον Ε.Ο.Τ. στο Δήμο Αγίου Νικολάου, η μοναδική πρόταση αξιοποίησης που έγινε από τον Δήμο είναι η παραχώρηση του δημοτικού χώρου σε ιδιώτη για το εξευτελιστικό ποσό των 6000 ευρώ το χρόνο!

Δεν θέλουμε να αναφερθούμε σε απόψεις για την γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα αφού όλοι γνωρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι γεγονός αυτό τον καιρό στην χώρα μας. Είτε συμφωνούμε είτε όχι, η αλήθεια είναι ότι όταν ένας δημόσιος χώρος μετατρέπεται σε ιδιωτική επιχείρηση, η πρόσβασή μας σε αυτήν δεν θα είναι δωρεάν. Επίσης η διαχείριση του ιδιώτη θα έχει κίνητρο την κερδοφορία της επιχείρησης και όχι την εξυπηρέτηση των κοινωνικών & πολιτιστικών αναγκών των κατοίκων του Δήμου μας.
Αυτή η πρόταση του Δήμου γίνεται σε μια εποχή που διακρίνεται από την οικονομική κρίση και πολλοί από τους συμπολίτες μας δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα για έξοδα ψυχαγωγίας και όλο και περισσότερο κλείνονται στα σπίτια τους, μπροστά σε μια τηλεόραση πληροφοριών αμφιβόλου ποιότητας, που έχει ως επίπτωση την έλλειψη πολιτιστικής & δημιουργικής επιμόρφωσης, ειδικότερα στα παιδιά που είναι το μέλλον του τόπου μας.
Ως αφορμή των παραπάνω πήραμε την πρωτοβουλία ως πολίτες, δημότες, σύλλογοι, σωματεία και φορείς να καταθέσουμε την δική μας πρόταση για την αξιοποίηση του δημοτικού χώρου ‘πλαζ Ε.Ο.Τ.’.
Πιστεύουμε ότι ο χώρος της πλαζ Ε.Ο.Τ. θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως πάρκο προβολής και επιμόρφωσης για τον πολιτισμό, την οικολογία, την τοπική κουλτούρα και των κοινωνικών αξιών. Το πάρκο αυτό θα έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση όλων των συλλόγων, σωματείων, κινήσεων και φορέων πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα για την δημιουργία ενός διαδραστικού πάρκου παιδείας, μόρφωσης, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα όπως:
·         ήθη και έθιμα του τόπου μας
·         το φυσικό μας περιβάλλον
·         τον αθλητισμό
·         την πολυπολιτισμικότητα
·         την κρητική παράδοση
·         την τοπική κουζίνα
·         την κοινωνική αλληλεγγύη
Τα μέσα προβολής και υλοποίησης των παραπάνω μπορούν να γίνουν με:
·         διοργάνωση εκδηλώσεων, φεστιβάλ
·         εκθέσεις, παρουσιάσεις
·         αξιοποίηση των κτιρίων του χώρου από τους φορείς
·         ανοιχτό θέατρο
·         προβολές βίντεο ντοκιμαντέρ
·         ομιλίες
·         συνελεύσεις
Η λειτουργία του πάρκου μπορεί να γίνει με την συνεισφορά όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Μεραμπέλλου. Τα κτίρια της πλαζ Ε.Ο.Τ. μπορούν να αξιοποιηθούν ως στέγη ή χώρος συνάντησης για τον κάθε φορέα ώστε, σε συνεργασία μεταξύ τους, να οργανώνουν τις δράσεις που θα γίνονται στο χώρο. Η διαχείριση του χώρου μπορεί να λειτουργήσει με μια συντονιστική επιτροπή που θα αποτελείται από ένα μέλος του κάθε φορέα – συλλόγου και θα έχει την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία, την καθαριότητα, τη γενικότερη διαχείριση και τον συντονισμό των δράσεων στο χώρο.
                Ένας σημαντικός στόχος της παρούσας πρότασης είναι το πάρκο αυτό που θα δημιουργηθεί να απευθύνεται κυρίως σε νέους και μικρά παιδιά που είναι το μέλλον του τόπου μας. Όπως έχουμε δει, ο χώρος ήδη αξιοποιείται με μεγάλη επιτυχία με την διοργάνωση του Παιδικού Φεστιβάλ που οργανώθηκε από μια εθελοντική επιτροπή πολιτών. Στόχος μας είναι να συνεχιστεί αυτή η διοργάνωση και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, όπως και να προωθηθούν ακόμα περαιτέρω δράσεις άλλου περιεχομένου και από άλλους φορείς που θα έχουν βάση την πολιτιστική επιμόρφωση και ενημέρωση.
                Η δημιουργία πάρκου πολιτισμού θα έχει πολλά οφέλη για τους κατοίκους του Δήμου Αγίου Νικολάου αφού θα είναι χώρος που τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι θα ψυχαγωγούνται δωρεάν και παράλληλα θα ενημερώνονται και θα εκπαιδεύονται στα θέματα πολιτισμού και κουλτούρας του τόπου μας, όπως και σε κοινωνικά θέματα. Επίσης οφέλη θα έχει και ο τουρισμός του Αγίου Νικολάου με την ύπαρξη ενός χώρου όπου μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για τον τόπο μας βάση πάλι της πλούσιας κουλτούρας που έχουμε να επιδείξουμε.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και η καντίνα που υπάρχει στο χώρο είτε με την διαχείριση της από τον Δήμο είτε με την ενοικίασή της σε ιδιώτη που θα επιφέρει κάποια οικονομικά οφέλη στον Δήμο. Η αξία της προσφοράς στον πολιτισμό και τον άνθρωπο από τον Δήμο Αγίου Νικολάου με την πρόταση αυτή θα είναι σίγουρα ανεκτίμητη.
                Παρακαλούμε το Δήμο Αγίου Νικολάου να λάβει σοβαρά την πρόταση αυτή πριν βιαστεί να παραχωρήσει τον χώρο σε ιδιώτη. Η κοινωνία μας το χρειάζεται και, ειδικότερα στην εποχή που ζούμε, θεωρούμε ότι είναι η μόνη λύση για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις αξίες του πολιτισμού στον τόπο μας σε συνδυασμό με την προσφορά μας στους πολίτες που ψάχνουν ένα χώρο που μπορούν να μοιραστούν ιδέες και αξίες χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση.
Η διατήρηση και ανάδειξη των ανθρώπινων αξιών,
είναι η μοναδική λύση για οποιαδήποτε κρίση.

Η παραπάνω πρόταση είναι μια αρχική πρωτοβουλία των παρακάτω φορέων - κινήσεων:
  • Επιτροπή Παιδικού Φεστιβάλ
  • Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
  • Σύλλογος Μικρασιατών & Ποντίων
  • ΠΟΚΑΝ
  • Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών Μεραμβέλλου Οροπεδίου
  • Ένωση Γονέων και Φίλων Α.μ.ε.Α. Eπαρχίας Μεραμπέλλου
  • Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου
  • Εναλλακτική Οικονομία Αγίου Νικολάου (Καερέτι)
  • Σύλλογος Αλλοδαπών
  • Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου

Καλούμε όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται,
την Tοπική Kοινότητα Αγίου Νικολάου και τον Δήμο Αγίου Νικολάου
την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012 και ώρα 7μμ,
στην πλάζ του Ε.Ο.Τ.,
να συζητήσουμε όλοι μαζί και να συντονιστούμε για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου διαχείρισης με βάση την παραπάνω πρόταση.

1 σχόλιο:

  1. ενα μεγαλο μπραβο σας!!!!!!!!για την προταση σας.εχει εγκαταλειφθη τελειως το στολιδι της πολης μας με την μονη τους σκεψει να το νοικιασουν γιατι εινα ανικανη να σηκωσουν τα μανικια τους και να δουλεψουν...ετσι εχουν μαθει,ο καιρος ομως εχει γυρισματα.ευχομαι το καλητερο για το στολιδι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή