28.4.11

Πρωϊνό Στρώσιμο στον Υγρότοπο Αλμυρού!



Αύριο το πρωί 29.04.11 θα γίνει διαμόρφωση παραλίας - στρώσιμο της άμμου στον  υγρότοπο Αλμυρού.
 
Κατά την επίσκεψη εκπροσώπων από τη WWF ενημερωθήκαμε ότι η χρήση μηχανικών μέσων πρέπει να σταματήσει και η διαμόρφωση να γίνεται με άλλα μέσα.
Αυτή ήταν η αφορμή που στο πακέτο των προτάσεων μας γράφουμε :
  • Την απαγόρευση χρήσης μηχανικών μέσων από τον Δήμο αλλά και κάθε ιδιώτη όπως χρησιμοποιείται κάθε χρόνο για τον καθαρισμό της παραλίας, καθώς δεν είναι αναγκαίο και επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον.
 
Η επιλογή αυτή τη στιγμή είναι αν θα πάμε σε ολική απαγόρευση μηχανικών μέσων ή απλά να επιβλέψουμε και να μην αφήσουμε να πάνε τα μηχανήματα προς την περιοχή που θα οριοθετήσουμε, γιατί θα καταστρέψουν τις υπάρχουσες αμμοθίνες και θα ακυρώσουν στην πράξη το σκοπό της περίφραξης που θέλουμε να κάνουμε.
Θα το δούμε αύριο το πρωί όπου μέλη του ΔΣ θα παρευρεθούν στο χώρο. Καλό θα είναι να υπάρξει υποστήριξη με τη φυσική παρουσία επί τόπου, όποιου μπορεί να παραστεί, για να αποφύγουμε τα παραπάνω.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση στο blog μετέπειτα για τις εξελίξεις....

Συνάντηση της Οικολογικής Κίνησης με θέμα την εκδήλωση στον Αλμυρό


Καλησπέρα!

Η Ομάδα Υδάτινων Πόρων της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου σας καλεί όλους αυριο Παρασκευή και ώρα 20:00 στο Tutu στην παραλία Αμμο. Η ημέρα της εκδήλωσης στον Αλμυρό πλησιάζει! Θα συζητήσουμε για την οργάνωση της εκδήλωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με την WWF, το Σάββατο 14 Μαίου.

Σας περιμένουμε,

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
http://ecomirabello.blogspot.com/

27.4.11

Ημερίδα WWF-Ελλάς/ ΙΜΔΟ&ΤΔΠ : Ελληνική Δασοπονία, ένα μεγάλο πλεονέκτημα και για την ελληνική οικονομία‏


Tο WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ&ΤΔΠ) έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην ημερίδα με θέμα:
Ελληνική Δασοπονία: ένα μεγάλο πλεονέκτημα και για την ελληνική οικονομία.

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011, ώρα 09.00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων-συνεδρίων του ΙΜΔΟ&ΤΔΠ

Περισσότερες πληροφορίεςΝ. Γεωργιάδης, n.georgiadis@wwf.gr, τηλ: 6957999674

26.4.11

Προσφορά Θέσης Εθελοντικής Απασχόλησης στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου

 Αγαπητοί φίλοι,

Σε λίγες εβδομάδες το 2ο παιδικό φεστιβάλ ανοίγει την αγκαλιά του…
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να συμμετέχουν διαδραστικά, να διασκεδάσουν, να δημιουργήσουν, να ψυχαγωγηθούν σε ένα διήμερο εκδηλώσεων με μουσική, θέατρο, βιβλία, παιχνίδια, εργαστήρια δραστηριοτήτων, μαγειρική, παραστάσεις…

Όμως τίποτα απ΄ όλ΄ αυτά δε μπορεί να συμβεί χωρίς τη βοήθειά σας!
Η επιτυχία του φεστιβάλ εξαρτάται από το ζήλο και τον ενθουσιασμό με τον οποίο θα αγκαλιάσουμε όλοι αυτή την προσπάθεια… την αγάπη που θα δείξουμε έμπρακτα στα παιδιά!

Η οργανωτική επιτροπή του 2ου Παιδικού Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου  καλεί όλους, όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στελεχώνοντας την Εθελοντική Ομάδα Κάλυψης Αναγκών του 2ου Παιδικού Φεστιβάλ.

INVITATION from animal walfare associations

We invite you to join the Pancretian Meeting of Bodies organized by the animal welfare associations on Saturday, 30th April 2011 at 10.30 am in the ...’’palia lahanagora’’ sea side place of MUNICIPALITY OF HERAKLION Hall, on the following thematic sections:

•    Decisions and measures to combat the plague of animal abuse in Crete  and meet minimum welfare standards (which now are lacking) and
•    Abolition of the barrel dogs (dogs chained to barrels).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε Παγκρήτια Σύσκεψη Φορέων από τα Ζωοφιλικά Σωματεία

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην Παγκρήτια Σύσκεψη Φορέων που διοργανώνουν τα φιλοζωικά σωματεία στις 30 .04. 2011 , ημέρα Σάββατο και ώρα 10.30 π.μ στην αίθουσα  «Πολλαπλών Χρήσεων» Δήμου Ηρακλείου ( παλιά λαχαναγορά)  με θέμα:
    
«Αποφάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της  μάστιγας των κακοποιήσεων στην Κρήτη , την μή τήρηση στοιχειωδών κανόνων ευζωίας και την κατάργηση των δεμένων σε βαρέλια ζώων. Οι συνέπειες στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική εικόνα του νησιού μας».

«Οι Αμμοθίνες με κέδρα στη νήσο Χρυσή και στην Κρήτη»



Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ιεράπετρας, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, στα πλαίσια της Πράξης Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία-Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για τους Ενήλικες, του ΤΔΕ του ΕΙΝ, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε και από Εθνικούς πόρους, διοργανώνει στις 04 Μαΐου 2011, στην Ιεράπετρα, επιμορφωτική ημερίδα για ενήλικες, διάρκειας 4,5 ωρών.
Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν μέχρι 60 ενήλικες πολίτες από το νομό Λασιθίου οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αειφόρο διαχείριση και τις σχετιζόμενες με αυτή πρακτικές. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν και σχετική βεβαίωση συμμετοχής.
Τίτλος της ημερίδας είναι: «Οι Αμμοθίνες με κέδρα στη νήσο Χρυσή και στην Κρήτη».

21.4.11

ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ - ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ

  

Ολόκληρή η επιφάνεια της γης αποτελείται από μια σειρά αλληλοσυνδεμένων οικοσυστημάτων. Όπως κάθε είδος ζώου μπορεί να επηρεάσει όλα τα υπόλοιπα είδη γύρω του, έτσι και η οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποιο οικοσύστημα της γης μπορεί να επηρεάσει όλα τα υπόλοιπα. Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, αλλαγές που γίνονται στη μια άκρη της γης, επηρεάζουν ακόμα και τα πιο απόμακρα σημεία που βρίσκονται στην άλλη της άκρη.

20.4.11

Η Συνάντηση της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου με την WWF για την προστασία του υγρότοπου του Αλμυρού



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 14/4/2011 η συνάντηση της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου με τους εκπροσώπους της WWF στον υγρότοπο του Αλμυρού Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Αρχικά, περπατήσαμε όλοι μαζί περιμετρικά τον υγρότοπο με σκοπό να γίνει καταγραφή και συζήτηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ο περίπατος διήρκησε αρκετές ώρες και συνοδεύτηκε επίσης από μια απρόσμενη συνάντηση με έναν Άγγλο παρατηρητή πουλιών. Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι μέσω διεθνούς τουριστικού πρακτορείου, διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εκδρομές με γκρουπ από το εξωτερικό για την παρατήρηση των πουλιών στον Αλμυρό. Το γεγονός αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και δείχνει ότι η οικολογία μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με την τουριστική ανάπτυξη... αρκεί να γίνει με μεράκι.

19.4.11

Μεσόγειος SOS: Καθαρίστε τη Μεσόγειο


Συμμετέχοντας στην… Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών
Παράκτιων και άλλων Φυσικών Περιοχών
«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ»
1-31 Μαΐου 2011

Το 2011 έχει ανακηρυχτεί Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού! Ένας λόγος παραπάνω να δώσουμε φέτος τον δυναμικότερο εθελοντικό μας εαυτό!
Τι καλύτερο λοιπόν από τη συμμετοχή  σε μια από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες εθελοντικές πρωτοβουλίες σε Ευρώ- μεσογειακό επίπεδο,
την εκστρατεία καθαρισμού ακτών και άλλων φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», που το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει για 16η συνεχή χρονιά!
Φέτος η πανελλαδική εκστρατεία, που πραγματοποιείται από 1 έως 31 Μαΐου 2011, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας.

18.4.11

Παγκρήτια σύσκεψη για τη σωτηρία των ζώων του νησιού


Παγκρήτια σύσκεψη φορέων διοργανώνουν τα φιλοζωικά σωματεία του νησιού το Σάββατο 30 Απριλίου 2011. Βασικό θέμα συζήτησης είναι: «Αποφάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της μάστιγας των κακοποιήσεων στην Κρήτη, τη μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων ευζωίας και την κατάργηση των δεμένων σε βαρέλια ζώων. Οι συνέπειες στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική εικόνα του νησιού μας».

104,4 FM: Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Κρήτης: Η ώρα των αποφάσεων

aporimata4
Με εξαιρετική επιτυχία-τόσο από την άποψη της προσέλευσης του κοινού όσο και από την άποψη της συζήτησης που έγινε- πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/4/11 η εκδήλωση των περιφερειακών κινήσεων «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ περιβάλλον-άνθρωπος» και «Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης» στον Πολυχώρο της παλιάς λαχαναγοράς, του Δήμου Ηρακλείου (βλ. φωτογραφίες). Παρευρέθηκαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι/δημοτικοί σύμβουλοι.

15.4.11

Σύσκεψη για τη διαχείριση απορριμμάτων στις 18/04/2011‏

waste_500.jpg
Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης έστειλε την παρακάτω πρόσκληση στο Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Σήφη Αναστασάκη, στο Δήμαρχο Σητείας κ. Θεόδωρο Πατεράκη, στο Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργο Μηλιαρά και στην Επιτροπή φορέων για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

14.4.11

Επένδυση "Κάβο Σίδερο"


WWF: Δίκτυο για την Παρακολούθηση των Υγρότοπων της Κρήτης


Στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας» το WWF Ελλάς αναπτύσσει ένα Δίκτυο Εθελοντών για την Παρακολούθηση των Υγρότοπων της Κρήτης. Το Δίκτυο αποτελείται από ευαισθητοποιημένους πολίτες, οι οποίοι μετά από σχετική εκπαίδευση θα επισκέπτονται συγκεκριμένους υγρότοπους παρακολουθώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα την κατάστασή τους. Όπου διαπιστώνονται δράσεις υποβάθμισης θα καταγγέλλονται αρμοδίως  από την Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών του WWF Ελλάς.

Συνάντηση της Οικολογικής Κίνησης με την WWF



Το ΔΣ και η ομάδα Υδάτινων Πόρων της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου θα συναντηθούν σήμερα με εκπροσώπους της WWF στις 18:00 στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια θα επισκεφτούν τον υγρότοπο του Αλμυρού. Σκοπός της συνάντησης αυτής, η οργάνωση της εκδήλωσης στον Αλμυρο, όπου θα γίνει και η συμβολική οριοθέτηση του υγρότοπου. 

13.4.11

Ημερίδα στο Ηράκλειο: «Διαχείριση στερεών αποβλήτων Κρήτης: Η ώρα των αποφάσεων»


Oι περιφερειακές παρατάξεις «Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης» και «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος» διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση - δημόσια συζήτηση με θέμα: «Διαχείριση στερεών αποβλήτων Κρήτης: Η ώρα των αποφάσεων» την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011 και ώρα 19:00 στον Πολυχώρο Ηρακλείου (πρώην λαχαναγορά).

Σεμινάριο Βιολογικής Γεωργίας του ΚΠΕ Γουβών

12.4.11

Προστασία και διαχείριση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                      Αθήνα 8 / 4 / 2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ                                                                             Αριθ. Πρωτ.: οικ.   117840/1514
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ                                            ΠΡΟΣ: Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας
& ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ                                                                              Γενικές Δ/νσεις Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων
Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ &                                                                               Δ/νσεις Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών
ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ                                                                                                             Έδρες τους
ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
ΔΑΣΙΚΩΝ ΓΑΙΩΝ
Ταχ. Δ/νση : Χαλκοκονδύλη 31                                                                                              ΚΟΙΝ.: πίνακας διανομής
Τ.Κ. : 101 64 Αθήνα
Πληροφορίες : Αντώνιος Καπετάνιος
Τηλ. : 210-2124661
FAX : 210-5244135
Email: prostasiadason@minagric.gr


Θέμα: Προστασία και διαχείριση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου
Σχετ.:


Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, επισημαίνουμε τα εξής:

Οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου «αποτελούν το εντελώς απαραίτητον δια την υγείαν των ανθρώπων υποκατάστατον του φυσικού περιβάλλοντος εντός του αστικού ιστού», των οποίων «η διατήρησις αποτελεί υψίστην προτεραιότητα διά την προστασίαν της ποιότητος του αστικού περιβάλλοντος, εις τρόπον ώστε και ελαχίστης τοιαύτης εκτάσεως η απώλεια να λογίζεται ανεπίτρεπτος επιδείνωσις του οικιστικού περιβάλλοντος» (σκέψη 6η ΣτΕ 2242/1994).

9.4.11

Kαθαρισμός στη Λίμνη και το Καθολικό

Την Κυριακή 9 Απριλίου 2011 το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου και το Λιμενικό Ταμείο Λασιθίου οργανώνουν καθαρισμούς σε συνεργασία με την Ομάδα Διάσωσης Κρήτης και με τη συμμετοχή εθελοντών πολιτών του βυθού της Λίμνης Αγίου Νικολάου και του χώρου περιμετρικά αυτής, του όρμου Καθολικού στους χώρους μέσα και κοντά στη θάλασσα. 
 
Οι καθαρισμοί θα πραγματοποιηθούν στις 10 π.μ. (συγκέντρωση στη Λίμνη) και στη συνέχεια στις 12 μ.μ. (συγκέντρωση στο Καθολικό).

Η Οικολογική Κίνηση προτρέπει τα μέλη της με τα παιδιά τους να δώσουν το παρών τους στην συμβολική κίνηση που δεν αντικαθιστά την ευθύνη των υπηρεσιών να δράσουν αντιστοίχως.

7.4.11

Απάντηση κόλαφος για την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των ΧΥΤΑ, του Επιτρόπου για το Περιβάλλον κ. Potočnik στο Ν. Χουντή


Απάντηση κόλαφος για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα τον απορριμμάτων και τους δεκάδες ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ που χτίζει σε όλη την Ελλάδα και η οποία δικαιώνει ουσιαστικά τη σθεναρή αντίσταση των πολιτών στην Κερατέα και αλλού, έδωσε χθες το βράδυ στο Στρασβούργο ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Potočnik απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Μερικά μόνο από τα σημεία της απάντησης του Επιτρόπου είναι τα ακόλουθα:
•    «Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει και πέρα από αυτή την επιλογή διαχείρισης αποβλήτων, να ξεφύγει από τους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και να φτάσει σε πιο σύγχρονες μεθόδους που βασίζονται στην ανάκτηση και την ανακύκλωση.» ….

6.4.11

Συνάντηση της Ομάδας μας

Αύριο Πέμπτη 7 Απριλίου θα συναντηθεί η ομάδα μας στις 20:00 στο Tutu για να συζητήσουμε τις περαιτέρω ενέργειες μας για το θέμα των απορριμμάτων, του Αλμυρού, του αστικού πρασίνου και της παραλίας του Μιλάτου.

Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι συναντήσεις είναι πάντα ανοιχτές σε όλους, και σας περιμένουμε να ενισχύσετε την προσπάθεια μας για την προστασία του περιβάλλοντος με τις ιδέες και τις προτάσεις σας.

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
http://ecomirabello.blogspot.com/





5.4.11

4.4.11

Το νερό που "τρώμε"- το βαρύ τίμημα της αρδευόμενης γεωργίας


Από την Ιστοσελίδα  του
 Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος
http://www.eea.europa.eu/el/


Η γεωργία έχει ολοένα και σοβαρότερες επιπτώσεις για τους υδάτινους πόρους της Ευρώπης, οι οποίες εκδηλώνονται με τη μορφή λειψυδρίας και καταστροφής οικοσυστημάτων. Για την επίτευξη βιώσιμης χρήσης των υδάτινων πόρων, πρέπει να δοθούν στους αγρότες οικονομικά κίνητρα, συμβουλές και άλλου είδους βοήθεια.

2.4.11

Πετρελαιοκηλίδα στο λιμάνι!

«To πετρελαιοφόρο στο λιμάνι είχε διαρροή χτες το βράδυ. Το λιμάνι έχει γεμίσει πετρέλαιο μέχρι και το Καθολικό!
Δεν μπορώ να πάω να δω τι γίνεται τώρα... Είναι κανείς διαθέσιμος ;
Μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερα ; Πρέπει κάτι να κάνουμε!
Η οικολογική καταστροφή θα είναι απερίγραπτη! »