31.3.11

Φύτευση στον Υγρότοπο του Αλμυρού από Μέλη και Φίλους της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου


Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, μέλη και φίλοι της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου φύτευσαν Κρινάκια της Θάλασσας (Pancratium maritimum) κοντά στην εκβολή του ποταμού, τα οποία είναι είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Μεγαλώνουν σε αμμοθίνες της Κρήτης. 

30.3.11

Adespoto.gr: Κρήτη: Αναβολή για μία ακόμα φορά πήρε ο βοσκός που έβγαλε τα μάτια του σκύλου του




Στις 28/3 συγκεντρώθηκαν φιλόζωοι έξω από τα δικαστήρια στο Λασίθι για να διαμαρτυρηθούν για τον βοσκό που έβγαλε τα μάτια του σκύλου του, όπως είχαμε δημοσιεύσει τον Νοέμβριο του 2010.
Το περιστατικό αναδείχθηκε μετά απόκαταγγελία Ελβετίδας κατοίκου της Ελούνταςενώ προκάλεσε και την παρέμβαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων που έστειλε επιστολή στον υπουργό δικαιοσύνης, αφού η εισαγγελέας Μαρία Πολιτάκη άφησε ελεύθερο τον δράστη που είχε συλλάβει η αστυνομία και δεν όρισε δικάσιμο!

29.3.11

Ρ/Σ 104,4: Συνεχίζεται η συστηματική αποψίλωση του Αλμυρού στον Άγιο Νικόλαο

Από τη μια σπεύδουμε όλοι υπό τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου στη παραλία της Πλάκας για να κατεδαφιστούν οι αυθαιρεσίες και καλώς κατεδαφίζονται, από την άλλη η δημοτική επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τις παραλίες, συνεχίζει συστηματικά το εδώ και χρόνια το θεάρεστο έργο της αποψίλωσης των παραλιών, με φρέσκο το κομμάτι που βλέπετε στη φωτογραφία. 


28.3.11

ΚΠΕ Γουβών: Προκήρυξη Σεμιναρίου δια βίου μάθησης ενηλίκων


Διοργανωτής: ΚΠΕ ΓΟΥΒΩΝ

ΘΕΜΑ : ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ και ΤΡΟΦΙΜΑ

9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011
στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Γουβών  

Καταγγελία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου

O Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου καταγγέλλει τις αυθαίρετες εργασίες διαμόρφωσης της ακτής και του Αιγιαλού στην παραλία «Βολάκοι», από παρακείμενη ξενοδοχειακή μονάδα. Οι εργασίες ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, 25/3/2011, ημέρα αργίας, με προφανή στόχο να αποφευχθεί η κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών. Παρόλαυτα η ελληνική αστυνομία και το λιμενικό σώμα ειδοποιήθηκαν από διερχόμενους κατοίκους και κλήθηκαν να πράξουν τα δέοντα και να καταγράψουν τις παραβάσεις.

25.3.11

Η ‘Ωρα της Γης... Δηλαδή, μία ώρα φτάνει ;


Μία ώρα να αφιερώσουμε για την μητέρα Γη, για να νιώσουμε ότι και εμείς κάτι κάνουμε για το περιβάλλον και ότι αυτή μας η ενέργεια, η οποία είναι και ρομαντική χωρίς να μας κουράζει ιδιαίτερα και χωρίς να μας αναγκάζει να «θυσιάσουμε» κάποιες από τις ανέσεις μας, θα έχει ουσιαστικό νόημα στην προστασία του πλανήτη από εμάς. 

Φανταστείτε να ζούσαμε μέσα σε ένα διαστημόπλοιο το οποίο μολύναμε με πάρα πολλούς τρόπους. Φανταστείτε για μία ώρα μέσα σε ένα χρόνο, να κλείναμε τα φώτα μέσα στο διαστημόπλοιο αυτό, αλλά να εξακολουθούσαν να παράγονται καπνοί και να καταστρέφονται οι τοίχοι. Θα μας κοίταζαν από έξω και θα γελούσαν σίγουρα!

24.3.11

Τα Νέα της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου και η Επόμενη μας Συνάντηση


Όλοι στη συνάντηση που θα γίνει στην καφετέρια «Περίπου» σήμερα Πέμπτη και ώρα 20:00μμ.

Θέματα:
Την προηγούμενη και αυτή την εβδομάδα πάρα πολλά θέματα που απασχολούν την οικολογική βρέθηκαν στο προσκήνιο.

1) ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ
Την Κυριακή 13/3 η ομάδα εργασίας για την ένταξη της Σπιναλόγκα στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO και το τμήμα Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ, διοργάνωσαν την πρώτη παρουσίαση- συζήτηση, για την προετοιμασία της τελικής πρότασης και των έργων που πρέπει να προηγηθούν αυτής. Παραβρεθήκαμε και εμείς και εκτιμήσαμε τα παρακάτω.

21.3.11

Παράνομη η χρήση θεραπευτικών φυτών με απόφαση της Ε.Ε.

Μια νέα επίθεση των κερδοσκοπικών φαρμακοβιομηχανιών κατά της υγείας.

Η οδηγία T.H.M.P.D. της Ε.Ε. (Traditional Herbal Medical Product Directive), της οποίας οι κανονισμοί τίθενται σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2011, θα σημάνει το τέλος για πολλά συμπληρώματα διατροφής καθώς και για τα θεραπευτικά βότανα.

20.3.11

Herbal remedies face licence rule


Hundreds of traditional and imported remedies on the shelves of health food shops and herbalists are set to be banned under new licensing rules.
The EU directive aims to protect users from any damaging side-effects that can arise from taking unsuitable medicines.

17.3.11

Νέο Σχέδιο Νόμου απο το ΥΠΑΑΤ για την κακοποίηση ζώων


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και για την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό αναρτάται για δημόσια διαβούλευση στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr). Όπως δήλωσε η αρμόδια Υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη, οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νέο σχέδιο νόμου θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός αρτιότερου καθεστώτος προστασίας των ζώων.

Ημερίδα για το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο στην Πεδιάδα


15.3.11

Συνάντηση Ομάδας Υδάτινων Πόρων για τον Αλμυρό

Η Ομάδα Υδάτινων Πόρων της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου
σας προσκαλεί όλους

την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011 και ώρα 19:30
στην καφετέρια Chez George (πάνω από τη λίμνη Αγίου Νικολάου)

για την 3η συνάντηση με θέμα:
Προστασία & Οριοθέτηση του Υγρότοπου Αλμυρού Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η συμμετοχή σας είναι σημαντική εφόσον χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια ώστε να προχωρήσουμε άμεσα με την διοργάνωση της οριοθέτησης, για την σωστή και συνεχή προστασία ενός Καταφύγιου Άγριας Ζωής μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας.

Η ανταπόκρισή σας καθορίζει το μέλλον του τόπου μας.     

Πολύ ενδιαφέρον Blog για την κομποστοποίηση

Το blog αυτό φιλοδοξούμε να εισαγάγει μια εναλλακτική πρόταση στο χώρο με την προώθηση των ιδεών ποιοτικών λύσεων και προϊόντων για τη σύγχρονη βιολογική (οικολογική) κηποτεχνία, που θα σέβεται τον καταναλωτή και το περιβάλλον.
http://biokipos.blogspot.com/p/blog-page.html

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οργανωτικής Επιτροπής Παιδικού Φεστιβάλ

Η οργανωτική επιτροπή του ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Δήμου Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο προετοιμασίας της 2ης διοργάνωσης, καλεί σε ανοιχτή συνάντηση πολίτες και φορείς, που επιθυμούν να συνδράμουν και να καταθέσουν ιδέες και υλικό .
Θα ανακοινωθούν οι μέχρι τώρα συμμετοχές με εργαστήρια, προγράμματα, περίπτερα και θα συζητηθούν νέες προτάσεις.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/3, στις 6.30, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη αντί για τις 16/3, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Πρόσκληση σε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Πλάκα

Κατόπιν της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 11-3-2011 σας ενημερώνουμε ότι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην προβλήτα της Πλάκας, απέναντι από τη Σπιναλόγκα, την Τετάρτη 16-3-2011 στις 12.00 το μεσημέρι όπου θα απαιτηθεί η εφαρμογή του Νόμου στην περιοχή, κατόπιν των καταγγελιών για αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές επί του αιγιαλού χωρίς καμιά προηγούμενη άδεια και ενημέρωση.

Οι ενέργειες αυτές μας δυσφημούν γενικότερα, σε μια περίοδο μάλιστα που η Σπιναλόγκα είναι στο κέντρο της προσοχής και καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθεί στα μνημεία της UNESCO, γεγονός που αποδέχθηκε και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή.

Άγιος Νικόλαος, 14/03/2011, Γραφείο Τύπου

11.3.11

Ενημέρωση για τις χθεσίνες δράσεις της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου

1ο Θέμα: Χθες Πέμπτη παρεβρέθηκαν 2 μέλη του ΔΣ της Oικολογικής Κίνησης, στην ενημέρωση και ψήφιση από το Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Νικολάου και την επιτροπή για την ποιότητα ζωής του Δήμου, του προσχεδίου για το κυκλοφοριακό από τον μελετητή κ. Ρέντζο. 

Ημερίδα για το Θαλάσσιο Περιβάλλον της Περιοχής μας


Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και η Α.μ.Κ.Ε. «ΚΟΝΤΡΑ» σας προσκαλούν στο Περιβαλλοντικό Διήμερο που οργανώνουν στις 12 & 13 Μαρτίου 2011
12 Μαρτίου, στις 18:00, Ξενοδοχείο «Ίτανος»

10.3.11

Νέα υποχώρηση Μπιρμπίλη για τις Natura

Κατάτμηση οικοπέδου έως 4 στρεμμάτων χωρίς τον περιορισμό της 1ης Μαρτίου 
Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Σε γενική υποχώρηση, συγκριτικά με τις αρχικές της θέσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση σε περιοχές Natura, εξαναγκάστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, υπό την ασφυκτική πίεση πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Περιβαλλοντική Νομοθεσία

Νομοι για την Προστασία του Περιβάλλοντος - Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας

The Greek Ramsar sites - a parody of conservation

This brief aims to  summarize the  present status of the Greek Ramsar wetlands. Greece has ten Ramsar sites, of which seven are on the Montreux Record. This is probably the worst performance, at least in the entire Mediterranean. The Evros delta is used in this brief as a case study since it is one of the most important Greek Ramsar wetlands and one of the 3 that in 1999 were removed from the Montreux record based on alleged progress in conservation status and removal of threats.

Ελληνικοί Υγρότοποι Ramsar - Αξιολόγηση Προστασίας και Διαχείρισης

 
 
Υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας της 'Ελλάδας - Σύμβαση Ραμσαρ
http://politics.wwf.gr/images/stories/docs/2009_ngo_ramsar_report_gr.pdf


ΦΙΛΟΤΗΣ - Βάση Δεδομένων για την Ελληνική Φύση

FILOTIS - Database for the Natural Environment of Greece

http://filotis.itia.ntua.gr/biotopes/?sort=site_code&dir=asc

Καλώς ορίσατε στον ιστοχώρο «ΦΙΛΟΤΗΣ», μία βάση δεδομένων για την ελληνική φύση.

8.3.11

Διαφυγή κατσίγαρου στον κόλπο της Σητείας


Μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές έπληξε την κοίτη του ποταμού Παντέλη από το ύψος  του χωριού Παπαγιαννάδες μέχρι και τον κόλπο της Σητείας.
Η καταστροφή προκλήθηκε από τη διαφυγή κατσίγαρου από τη δεξαμενή του ελαιοτριβείου των Παπαγιαννάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαρροή ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ και συνεχίζεται μέχρι και τώρα.

Καύση απορριμμάτων ή Πόλεις χωρίς Σκουπίδια;


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΜΠΡΑΗΜ

Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα, αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο, και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής.
Οι σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες διαταράσσουν αυτόν τον κύκλο με τρεις τρόπους. Πρώτον, ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα ουσιών και υλικών που δεν υπήρχαν στη φύση ή δεν προϋπήρχαν σʼ αυτή τη μορφή. Τα πλαστικά είναι ένα καλό παράδειγμα. Ακόμη και το τυπωμένο χαρτί, είναι δύσκολο να αφομοιωθεί χωρίς παρενέργειες μέσω των φυσικών διεργασιών, αφού συνήθως περιέχει τοξικές λευκαντικές ουσίες και μελάνια με βαρέα μέταλλα.

2.3.11

H Μεσόγειος «θερμαίνεται, ανεβαίνει και γίνεται πιο αλμυρή»

Μαδρίτη, Ισπανία
Λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων «φυσικών» παραγόντων, η άνοδος της στάθμης της Μεσογείου δείχνει να επιταχύνεται την τελευταία δεκαετία, προειδοποιεί επιστημονική έκθεση στην Ισπανία.

1.3.11

Υπενθύμιση για τη Δεύτερη Συνάντηση της Ομάδας Υδάτινων Πόρων της Οικολογικής Κίνησης

Αύριο Τετάρτη και ώρα 19:00 στο Chez George πάνω από τη λίμνη, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση της Ομάδας Υδάτινων Πόρων για να συζητηθούν οι ενέργειες των μελών της ομάδας και να παρθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις. Όπως πάντα οι συναντήσεις μας είναι ανοιχτές σε όλους όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν με τις ιδέες / προτάσεις τους.

Το ΔΣ Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου